nauka.offnews.bgфото: NASA/ESA and John Biretta (STScI/JHU)Изображението във видима светлина на гигантската

...
nauka.offnews.bgфото: NASA/ESA and John Biretta (STScI/JHU)Изображението във видима светлина на гигантската
Коментари Харесай

Скоро ще покажат първото видео на черна дупка

nauka.offnews.bg

фото: 

NASA/ESA and John Biretta (STScI/JHU)

Изображението във забележима светлина на гигантската елиптична вселена М 87, направено от камерата Wide Field Planetary Camera 2 на галактическия телескоп " Хъбъл " през февруари 1998 година, разкрива ослепителен джет от високоскоростни електрони, предавани от ядрото (диагонална линия на изображението). Джетът се създава от черна дупка от 3 милиарда слънчеви маси.

Учените, работещи с световния телескоп Event Horizon Telescope (EHT), неотдавна оповестиха проектите си за снимане на видео фрагменти в действително време на Стрелец А*, свръхмасивната черна дупка в центъра на Млечния път.

С EHT, интернационална мрежа от обсерватории, които комбинират своите данни, с цел да действат като един телескоп с размерите на цялата планета, за първи път заснеха изображение на черна дупка през април. Но в този момент екипът става все по-амбициозен, заявявайки пред Business Insider, че възнамерява да снима действително видео на черна дупка.

Вече възнамеряват да запишат и споделят видео на M87*, черната дупка в изображението от април. За съжаление  свръхмасивна черна дупка в нашата галактика Стрелец А* е сложна за заснемане поради масивния акреционен диск от свръхгорещ газ към нея.

Но видеото на M87* ще бъде резултат от материал, събиран в продължение на месеци, а не филм в действително време, оповестява Business Insider. Това е по този начин, тъй като акреационният диск на M87* се движи бавно и не се трансформира толкоз бързо.

Благодарение на видеокадрите астрономите на EHT се надяват да научат повече за интензивната светлина, която се излъчва до момента в който черните дупки " се хранят ".

„ Представете си, че може да видите черната дупка по време на един от тези интервали на интензивност “, обяснява Шеп Дулеман (Shep Doeleman), астроном от Харвардския университет, който управлява екипа на EHT пред Business Insider. „ Ще видите тъкмо от кое място идва тази емисия “.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР